05 04 02 08 06 07 03
Wereldpaviljoen keramieke MondiaalPlatformVenlo MondiaalPlatformHorst icco Logo Wilde Ganzen nieuw horst BoekenSteunenMensen miva venray NCDO angy MarijnPoelsFilms coslimburg MondiaalPlatformVenray

Het idee

De Stichting Ontwikkelingssamenwerking Meerlo-Wanssum (SOS) betrekt zoveel mogelijk mensen bij ontwikkelingssamenwerking, zowel in de zes kerkdorpen als in de Derde Wereld. Ze doet veel aan voorlichting en zamelt geld in voor een project in de Derde Wereld. Om dat te bereiken organiseert SOS allerlei activiteiten en laat ze geen kans onbenut om op een creatieve wijze aan de weg te timmeren. Zoals in de zomer van 2005 met een speciaal SOS kunstproject.

In de dorpen Wanssum, Blitterswijck en Meerlo staan al meer dan veertig jaar vieze grijze betonnen abri’s in de dorpskernen. Deze bushaltes zijn slecht onderhouden en voorzien van schots en scheef aangeplakte affiches en graffiti. Een doorn in het oog voor velen. SOS kwam op het idee om de bushaltes een metamorfose te laten ondergaan. En weldra groeide het plan om via deze abri’s op een vrolijke manier aandacht te vragen voor het werk van SOS. Het resultaat mag er zijn! Iedereen is enthousiast nu de abri’s door jongeren fleurig zijn beschilderd met vrolijke Derde Wereld taferelen.

De uitvoering

Kunstenares Karlijn Surminski uit Blitterswijck, afgestudeerd aan de kunstacademie in Maastricht en gespecialiseerd in kleuren, werd bereid gevonden om als artistieke kracht dit project mede vorm te geven en te begeleiden. Ze deed onderzoek naar de projecten die SOS heeft gesteund in Ethiopië (Afrika), Sulawesi (Indonesië) , Brazilië en Chili (Latijns Amerika) en besloot op de Blitterswijckse abri Afrikaanse taferelen te schilderen, op de Wanssumse Aziatische en op de Meerlose Braziliaanse. Omdat het om bushokjes gaat, was de link al snel gelegd naar het busvervoer in deze drie werelddelen. Het reizen per bus neemt in die landen enorm toe en de bussen zijn tot aan de nok volgepropt met mensen, dieren en bagage. Daarom prijkt op elke abri’s een kleurrijke bus. De zijkanten zijn beschilderd met herkenbare monumenten, situaties en dieren zoals het Christusbeeld, de totempaal, het Himalaja gebergte, een olifant, kameel en een lama. De abri’s hebben acht vierkante gaten in de betonnen wand. Kinderen kunnen het hoofd er door steken en als het ware meerijden met de SOS-tour. Een interactief kunstwerk.

Het team

Onder leiding van Karlijn Surminski zijn de drie abri’s beschilderd door Marit Brugman, Anneke Sluijter, Nienke Ewalts, Linda Cox, Tessa en Merijn de Swart. De abri’s zijn schoongespoten en ontdaan van afficheresten door enkele vrijwilligers van de brandweer van Meerlo-Wanssum met hulp van Tom Lenders, Kevin Kleeven en Jeffry Jilesen.

Citaat uit de studie:

“De geschilderde bussen op de abri’s geven de reizigers en de voorbijgangers in de gemeente Meerlo-Wanssum de gelegenheid om zich op een speelse manier zich te vereenzelvigen met de mensen in ontwikkelingslanden. Het zet je op een vrolijke manier aan het denken over landen die soms zo ver van je bed lijken”. (Karlijn Surminski, zomer 2005)

Partners

Het project is financieel mogelijk gemaakt door:Gemeente Meerlo-Wanssum * Provincie Limburg * Busonderneming Hermes en Schildersbedrijf Thijssen & Zn, Swolgen.