Index - Nieuws - Abri’s kunstproject SOS Jeugd Meerlo-Wanssum is voltooid    
 

Persbericht

1 september 2008
 

Abri’s kunstproject SOS Jeugd Meerlo-Wanssum is voltooid  

Afgelopen zaterdag is onder leiding van Ilse Grob van de SOS Jongerengroep Meerlo-Wanssum het abri-kunstproject voltooid. Deze zomer zijn vier ijzeren bushokjes opgepimpt door de leden van de jongerengroep en collega-studenten van Ilse Grob die onlangs afstudeerde aan de kunstacademie te Maastricht. “Het beschilderen van de abri’s met taferelen uit de derde Wereld heeft enkele voordelen”, legt Ilse Grob uit Meerlo uit. “Op de eerste plaats worden de bushaltes nu niet meer vernield en volgehangen met affiches en tegelijk geven we als SOS Meerlo-Wanssum een kleurrijk signaal af. Mensen gaan nadenken over datgene wat we hebben geschilderd”. De kunstenaressen kregen weer veel bijval van passanten en buren. “Het ziet er geweldig mooi en kleurrijk uit”, aldus een van de Tienrayse buren. ‘Dit is beter dan een roestig hokje dat altijd volgeplakt is met affiches”.  

DDe jongeren hebben vier ijzeren bushaltes beschilderd in Swolgen, Meerlo en afgelopen zaterdag in Tienray. Drie jaar eerder werden onder leiding van Karlijn Surminski uit Blitterswijck al drie onderkomen betonnen abri’s opgefleurd met derde wereld taferelen. In Meerlo zijn op de ijzeren halte kleurrijke afbeeldingen geschilderd die ontworpen zijn door kinderen en jongeren met een beperking van ‘t Raayke leefhuis in Meerlo. Het Tienrayse ontwerp is gemaakt door enkele leerlingen van het Raaylancdollege in Venray.  


Een bushalte in Swolgen staat helemaal in het teken van de millenniumdoeleinden zoals die zijn vastgesteld door de regeringsleiders. Zo is afgesproken dat in 2015 alle kinderen naar school moeten, de sterfte bij bevallingen sterk moet dalen, minder armoede is en minder Aids/hiv. De acht doelen zijn uitgebeeld op de Swolgense abri’s evenals de logo’s van SOS en de bevriende organisaties als Wilde Ganzen en NCDO. De tweede abri in Swolgen is voorzien van afbeeldingen die ontworpen zijn door jongeren uit Zuid Afrika van het project Educ.a.t. waar Ilse Grob enkele maanden verbleef. “We zijn tevreden over het resultaat en hopen dat veel mensen even stil staan bij de afbeeldingen”, aldus Ilse Grob.

Het oppimpen van de abri’s is een idee van SOS Meerlo-Wanssum en is financieel mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de gemeente Meerlo-Wanssum (de eigenaar van de haltes), de provincie Limburg dankzij de medewerking van gedeputeerde Bert Kersten uit Venray en busonderneming Veolia Transport. Van dit project wordt door Marijn Poels een film gemaakt die t.z.t. op de landelijke zender GOED TV is te bekijken.
Foto: Ilse grob (21) aan het werk met collega-studenten Ulrike Scholtes (22) en Linda Killen (23) bij de abri’s in Tienray.