Home - Nieuws - Mieke and Friends uniek kunstproject Geijsteren voor schoolbusproject SOS India  
     
 

Mieke and Friends uniek
kunstproject Geijsteren
voor schoolbusproject SOS India

Het idee van de 21-jarige Geijsterse Anne Kunen heeft geleid tot een uniek kunstproject waaraan maar liefst vierenvijftig internationale kunstenaars hun medewerking verlenen. Drijvende kracht achter het kunstproject, Mieke and Friends, is de Geijsterse kunstenares Mieke van Uden die ook voorzitter is van de Internationale Kunstmanifestatie Geijsteren.
De vierenvijftig kunstenaars creëren op eigenwijze een nieuw kunstwerk waarin het beeld van Mieke van Uden centraal staat. De 54 kunstwerken worden voor het eerst geëxposeerd tijdens de tiende editie van de Kunstmanifestatie Geijsteren op zondag 9 mei. Daarna worden de kunstwerken op verschillende plaatsen in de provincie geëxposeerd. Bovendien komt er 9 mei een honderd pagina’s dik kunstboek uit onder de naam Mieke and Friends. Daarin komen de foto’s en beschrijvingen van alle kunstwerken en gegevens van de kunstenaars. Vanwege het tienjarige jubileum van de kunstmanifestatie Geijsteren worden deze kunstwerken verkocht en gaat de opbrengst naar het nieuwe Schoolbusproject voor straatkinderen in Chennai (India) van de vrijwilligersorganisatie Stichting Ontwikkelings Samenwerking (SOS) Meerlo-Wanssum.

Anne Kunen, die kunstgeschiedenis studeert in Nijmegen, bewerkte vorig jaar voor de Pinkstermanifestatie in galerie Keramieke twee beelden van Mieke van Uden. Ze schilderde op de beelden zwarte en witte vierkantjes onder de naam: Couture en bloc Blanc en Noir. In mum van tijd wisselde deze nieuwe kunstwerken van eigenaar. Dat succes was voor  Anne Kunen de inspiratie om haar dorpsgenote Mieke van Uden een plan voor te leggen dat leidde tot het bijzondere project Mieke and Friends.
De vierenvijftig deelnemende kunstenaars aan de komende kunstmanifestatie hebben allen een zestig centimeter hoog beeld gekregen van de Geijsterse kunstenares. De collega-kunstenaars zijn gevraagd om dit beeld op hun eigenwijze ‘aan te kleden’ of te integreren in een eigen kunstwerk. “Alle kunstenaars hebben meteen ja gezegd en zijn met ontzettend veel enthousiasme met  mijn beeld aan de slag gegaan. De reacties en de eerste resultaten zijn verbluffend”, aldus Van Uden. Ze wijst naar een smalle, maar drie en een halve meter hoge metalen kapel waarin haar  beeld  prijkt. Een creatie van kunstsmid Juul Baltussen uit Westerbeek. Hij was de eerste kunstenaar die de daad bij het woord voegde.  Al meteen werd een optie genomen op dit kunstwerk van 3500 euro. Zelfs werd, op basis van het ontwerp van Chris Roose uit Geijsteren, het eerste object al verkocht voor 1000 euro.
De meeste kunstenaars zijn nog volop aan het werk met hun creaties en hebben laten weten geen materiaal of andere kosten in rekening te brengen. “Ideereen doet mee vanwege het unieke karakter en vanwege het prachtige goede doel dat met dit project wordt gesteund. De verkoop van deze bijzondere kunstwerken gaat voor honderd procent naar SOS Meerlo-Wanssum”, aldus Mieke van Uden.
Aan het project Mieke and Friends doen 40 nederlandse kunstenaars mee, waarvan 25 uit Limburg en maar liefst 12 uit de nieuwe gemeente Venray, negen Duitse, vier Spaanse en een kunstenaar uit Litouwen.


 
            

                   Web Site Hit Counter
              Aantal keren bezocht.